Emek

TMO Fındık alımını durdu: Mahsul değil mağduriyet ofisi

Fındık sezonunun en yoğun olduğu dönem içerisinde herhangi bir alım yapmayan Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) yeni yıl itibari ile fındık alımını da sonlandırması tepki çekti.

H. Merkezi: Fındık sezonunun en yoğun olduğu dönem içerisinde herhangi bir alım yapmayan Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) yeni yıl itibari ile fındık alımını da sonlandırması tepki çekti.

TMO’nun üreticileri bu yıl içerisinde de mağdur ettiğini dile getiren Tüm Üretici Köylüler Sendikası (Tüm Köy Sen) Ordu Şube Başkanı Zekai Sağra, “Artık yeni adı Tarımda Mağduriyet Ofisi oldu” açıklamasında bulundu.

Tüm üreticiler gibi fındık üreticilerinin de oyalandığını ifade eden Sağra, iktidarın amacının yerli ve yabancı tekellerin egemenliklerini pekiştirmek olduğuna dikkat çekti.

“Emeğimize örgütlü olarak sahip çıkmalıyız”

Hükümetin TMO’yu kasım ayı içerisinde fındıkta üst fiyatı belirleyerek üreticiyi ‘perişan ettiğini‘ savunan Sağra, “Yetmiyormuş gibi alımı da 31 aralık’ta sonlandırdı. Bu olay bile hükümetin üreticilerin aleyhine politikalar geliştirdiğini göstermeye yetiyor” ifadelerini kullandı.

Her yıl aynı tartışmaların yapıldığına dikkat çeken Sağra, “ Üreticileri oyalamak için her yıl aynı açıklamalar yapılıyor; ‘Üreticiler mağdur edilmeyecek’, ‘Üreticilere sahip çıkacağız’ deniyor ama sonunda üreticiler ve ülke tarımı zarar görüyor. Bu politika değişmeli ve bugünden tarımla ilgili uygulamalar yasal değişikliklerle üretici lehine değiştirilmelidir. Yoksa üretici köylünün ve ülke tarımının kayıpları devam edecek” dedi.

Üreticilere seslenen Sağra, “Tarımda üretici köylünün ve ülke ekonomisinin lehine adımların atılması için üretici köylülerin de seslerini yükseltmeleri, örgütlü güçlerini büyütmeleri gerekir. Bekleyen, değil; talep eden ve talebinin gerçekleşmesi için sendikasıyla birlikte mücadele eden olunmalı. Her yıl aynı oyalama taktiklerine karşı uyanık olmalıyız. Üretiyoruz ama yerli ve yabancı tarım-gıda şirketleri kazanıyor. Hükümet de buna olanak tanıyor. O zaman tek yol, üretici olarak kendi çıkarlarımızı düşünerek ürünümüze, emeğimize örgütlü olarak sahip çıkmaktır” dedi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu