EkolojiGüncel

36 bin ağaç kesimine karşı Ali Kenanoğlu’dan soru önergesi

Bilecik’te maden ocağının kapasite artırımı ve kurulması planlanan cevher zenginleştirme ile atık tesisi için, 36 bin ağaç ve günde 500 ton su, Meclis kararıyla gözden çıkarıldı. Ret oyu veren il meclis üyeleri, kabul eden üyelere tepki gösterdi.

Bilecik’in Bozüyük ilçesi Murat köyü mevkiinde işletilen bakır-molidren maden tesisinin kapasite artırımına ve yeni tesisler yapılmasına Bilecik İl Genel Meclis’inde 9’a karşı 12 kabul oyu verildi.

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu ise konuya dair, Bilecik’in Bozüyük ilçesindeki Muratdere ormanlarında yapılması planlanan bakır madeni ocağına ilişkin Meclis’e soru önergesi verdi.

Proje hayata geçtiği takdirde 36 bin ağacın kesileceğine dikkat çeken Kenanoğlu, Bakan Dönmez’e tüm itirazlara rağmen projenin hayata geçirilip geçirilmeyeceğini sordu.

Proje kapsamında 36 bin ağaç kesilecek, günde 500 ton su kullanılacak. Meclis’te hayır oyu veren meclis üyeleri yaptığı açıklamada, “Bu karara kabul oyu vererek, halkın ve haklının yanında duramadıklarını gösteren il genel meclisi üyesi arkadaşlarımızı vicdanlarıyla baş başa bırakıyoruz” dendi.

Muratdere Madencilik tarafından ‘açık ocak’ yöntemiyle işletilen maden ocağının kapasite artırımı, atık ve cevher zenginleştirme tesisi için 2017 yılında çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumsuz kararı verildi.

Projeyi yeniden gündeme getiren şirket, Bilecik İl Genel Meclisi’nden onay istedi. Bölge halkının tüm itirazlarına rağmen çevrede büyük ekolojik tahribata neden olacak proje için onay verildi. Şirket böylece yeni bir ÇED süreci başlatabilecek.

12 kabul oyuna karşı 9 ret oyu veren Meclis üyesi açıklama yaptı. “Bilecik İl Genel Meclisi’nin vicdanlı üyeleri Muratdere’de orman katliamına karşı çıkıyor” başlıklı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bugün Bozüyük için, bölgemiz için, ülkemizin geleceği için, çocuklarımızın geleceği için kara bir gün maalesef. Bozüyük, Muratdere ormanlarını talan edecek, bölgenin oksijen deposu, çok değerli orman florasını yok ederek bakır madeni yapılmasına göz yumacak izin Bilecik İl Genel Meclisi’nden, bizlerin direnmesine, hayır demesine rağmen 12 kabul, 9 ret oyuyla geçirildi. İlk etapta bin 260 hektar çok kaliteli orman arazisi. Bitki örtüsü üzerinde yaşayan canlıların yuvası, 36 bin ağaç katledilecek. Madenin işlenmesinde günde 500 ton temiz su kullanılacak ve kirlenmiş suyun ne olacağı belli değil.”

HDP’li Ali Kenanoğlu’dan soru önergesi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Bilecik’in Bozüyük ilçesindeki Muratdere ormanlarında 2017 yılında iptal edilen ÇED raporuna rağmen yeni bir proje ile ÇED raporu olmadan yapılması planlanan bakır madeni ocağıyla ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e soru önergesi verdi.

Projenin hayata geçirilmesi halinde canlı yaşamı yok edeceğinin altını çizen Kenanoğlu, “Maden sahasının kurulması öngörülen bu ormanlar inanılmaz güzel bir doğal varlık çeşitliliğine sahiptir.

Geyik, ayı, domuz ve tilki türlerine ev sahipliği yapıyor ve aynı zamanda onlar için geçiş noktasıdır. Bakır madeni projesi, bu canlıların yuvalarını ellerinden alacak. Proje, hava ve tonlarca su kirletileceği için yerleşim yerlerini olumsuz etkileyecektir” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Bakan Dönmez’e şu soruları yöneltti:

■ Muratdere ormanlarında Bakır Madeni için 36 bin ağacın kesileceği iddiaları doğru mudur?
■ Söz konusu madenin işlenmesi halinde günde kullanılacak 500 ton temiz su kirlenecektir. Bu kirlenmiş suyun nereye akıtılacağı belli midir?
■ Maden işletmesinin köye yakınlığı nedeniyle 2017 yılında iptal edilen ÇED raporuna rağmen, yeni proje için tekrar ÇED raporu alınmış mıdır?
■ Geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan Muratdereli köylülerinin itirazlarına rağmen bu proje hayata geçirilecek midir?

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu