DünyaGüncel

Alman hükümeti, SETA’nın Almanya’da AKP’nin nüfuz oluşturma çalışmaları olduğunu açıkladı

Alman hükümeti, Türkiye'de AKP hükümetine yakın İslamcı ve milliyetçi çevrelerin Almanya'da kamusal alanda etkinliğini artırma ve siyasi nüfuz oluşturma çabalarına ağırlık verdiği tespitinde bulundu. 

Deutsche Welle’nin haberine göre Alman hükümeti, liberal Hür Demokrat Parti (FDP) meclis grubunun soru önergesine verdiği yanıtta AKP hükümeti ve Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) 15 Temmuz 2016’daki başarısız darbe girişimi sonrasında Almanya’daki faaliyetlerini güçlendirdiğine işaret edilerek çeşitli sivil toplum kuruluşları yoluyla kamuoyu oluşturma çabalarının da yoğunlaştığı kaydedildi.

Buna paralel olarak eski adı Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) olan Uluslararası Demokratlar Birliği’nin (UID) AKP üst düzey yöneticilerinin kontrolünde olduğu ve kuruluşun Almanya’da siyasi kamuoyu oluşturma sürecini AKP çizgisinde etkilemeye çalıştığına yer verildi.

“SETA’nın raporları AKP muhaliflerine baskı işlevi görüyor”

Alman hükümeti, 2017’de Berlin’de temsilcilik açan Ankara merkezli Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nın (SETA) adını da ilk kez bu bağlamda telaffuz etti. SETA’nın mevcut Türk hükümetinin görüşlerini “bilim ve araştırma adı altında Almanca dilinde yaymak için kullanıldığını” belirten hükümet, SETA ile Türk hükümeti arasında da kişisel bağlantıların bulunduğuna işaret etti. SETA’nın düzenlediği etkinlikler ve yayınlarla bu görüşleri Avrupa ülkelerindeki toplumsal tartışma ortamına sokmaya çalıştığı kaydedildi. Alman hükümeti, SETA’nın 2019’da Türkçe yayımladığı iki raporun Türk hükümet muhaliflerine baskı işlevi gördüğüne işaret etti.

AKP’ye yakın İslamcı ve milliyetçi çevrelerin özellikle de yerel siyaset düzleminde kültürlerarası diyalog için oluşturulmuş kökleşmiş formatlara dahil olmaya çalıştığına işaret eden federal hükümet, örnek olarak geçen Eylül ayında Kuzey Ren-Vestfalya (NRW) eyaletindeki yerel seçimler ve Uyum Konseyi seçimlerinde bu çevrelerden bazı isimlerin adaylığını koyduğu yönünde elde bilgiler olduğunu kaydetti. Hükümetin açıklamasında yerel düzlemde, eyaletlerde ve federal düzlemde partilerle temas kurulması ve temasların sürdürülmesinin, “tanınma ve kabul görme” amacına da hizmet ettiği belirtildi.

Alman hükümeti, Alman istihbarat raporlarında aşırı sağcı örgütlenmeler arasında sayılan Türk ırkçıların nüfuz kurma çabalarına da yer verdi. Almanya’da “Bozkurtlar” olarak bilinen ırkçıların etki alanlarının olası boyutları konusunda endişeli olunduğu kaydedildi

“Türkiye’ye karşı sabrın sonuna geliniyor”

DW’ye açıklamada bulunan FDP Meclis Grup Başkanvekili Stephan Thomae, Alman hükümetinin Türkiye’nin lobicilik ve nüfuz kurma faaliyetleri konusunda geçmişte daha diplomatik ve temkinli davrandığını belirterek, son soru önergesine verilen yanıtta kullanılan dilin örneğin 2019 yılındaki önergelere verilen yanıtlara göre dikkat çekici ölçüde daha açık ve net olduğunu kaydetti. Thomae, bunun SETA Vakfı için de geçerli olduğunu söyledi.

FDP’li politikacı, “Alman hükümetinin Türkiye’nin Almanya’da nüfuz kurma çabaları karşısında sabrının sonuna geldiği ve geçmişteki diplomatik ve temkinli yaklaşımı yavaş yavaş terk ettiği izlenimi doğuyor” diye konuştu.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu