Manşet

Demokrasi ve Barış Konferansı’nın birinci günü sona erdi

Ankara: Kürt ulusal sorunu çerçevesinde gelinen aşama ve “barış” süreci kapsamında birçok yerde düzelenmesi planlanan konferansların Ankara ayağının birinci günü, bugün Sürmeli Otel’de gerçekleştirildi.

Yaşar Kemal, Tarık Ziya Ekinci, Vedat Türkali, Orhan Pamuk, Murathan Mungan, Rakel Dink, Prof. Dr. Yakın Ertürk, Prof. Dr. İoanna Kaçuradi, Prof. Dr. Gençay Gürsoy, Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ve Arif Sağ‘ın çağrısıcı olduğu Konferans’a birçok devrimci, ilerici kurum temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda milletvekili, aydın, sanatçı ve akademisyen yer aldı. Ayrıca düzen partisi CHP’nin temsilcileri de konferansa katıldı.

Konferan’ın açılış konuşmasını yapan Sırrı Süreyya Önder, “Kürtlerin iradesiyle gelinen aşamada, barışa önceden kan kusanlar bugün en azından susuyorlar” diyerek gelinen aşamaya gönderme yaparken, “barış” sürecinin ve yapılan konferansın önemini vurguladı.

Açılış konuşmasınınn ardından 1. oturumda; konferansa gelen çağrıcılar Prof. Dr. Gençay Gürsoy, Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Arif Sağ ve Murathan Mungan söz alarak sürece dair düşüncelerini belirtirken, konferansa gelemeyen çağrıcıların konferansa gönderdikleri mesajlar okundu. 

Çağrıcılar adına ilk konuşmayı yapan Gençay Gürsoy gerillaların sınırdışına çekilme sürecine değinerek “yasal güvence olmadığı halde sürece zarar veren provokasyonların olmaması iki tarafın da başarısıdır” dedi. Gençay Gürsoy’un ardından Kürtçe ve Ermenice konuşmalar yapıldı. Çağrıcılar içerisinde yazar Murathan Mungan’ın devletlerin barışa dair yaklaşımlarının hiçbir zaman samimi olmadığı ve hesap sormanın, yüzleşmenin esasa alınması gerektiğini söylediği konuşması dikkat çekti. 

Konuşmasına “Böylesi tarihsel bir süreçte bize görevlerimizi hatırlattıkları ve çağrı yapıldığı için teşekkür edyorum” diyerek başlayan BDP Eş Genel Başkanı Gülten Kışanak yeni sürecin şeffaf olmasından ve tarafların sahiplenmesinden dolayı öncekilerden farklı olduğunu vurguladı. 

Kışanak’ın ardından Barış İçin Kadın Girişimi adına da, kadınların savaş içerisinde yaşadıklarıyla farklılaşmasına ve barışın gerçekleşmesindeki önemine değinen bir konuşma yapıldı.

Konuşmaların sonlanmasıyla öğleden sonraki 2. oturumda çalışmalarını yapacacak, “Hakikat, Yüzleşme ve Adalet”, “Hukuk, Yol Temizliği ve Yeni Aanayasa” ve “Müzakere sürecinde barışın toplumsallaşması ve demokratik siyaset” konulu atölye başlıklarının sunumları yapıldı.

Yapılan sunumların ardından öğle arası verildi. Atölyelerin öğleden sonra hazırladıkları metinler yarın günboyu tartışılarak “Demokrasi ve Barış Deklerasyonu” hazırlanacak.

 

 

 

 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu