LGBTİ+

“Diyanet’in hutbesinin ardından LGBTİ+’lar medyada düşmanlaştırıldı”

Kaos GL ve KİH-YÇ, “Diyanet’in Hutbesi Medyaya Nasıl Yansıdı?” raporunu tartışmak için online çalıştay düzenledi.

Kaos GL ve Kadının İnsan Hakları – Yeni Çözümler Derneği, geçtiğimiz yıl düzenledikleri “Dayanışma Yaşatır” çalıştaylarını online ortama taşıdı.

Medyadan hukuka, aktivizmden akademiye birçok konuda toplumsal cinsiyet ve LGBTİ+ hakları konusunda alandaki sorunları tespit etmek ve bu sorunların çözümleri için dayanışmayı güçlendirmek için yapılan çalıştayların online ortamdaki ilki “Medya” üzerineydi.

Diyanet, Netflix, İstanbul Sözleşmesi ve barolar…

22 Ekim’de Zoom üzerinden düzenlenen çalıştaya gazeteciler, yazarlar, feministler ve LGBTİ+ aktivistleri katıldı. 25 kişinin katıldığı çalıştay Kaos GL’nin “Diyanet’in Hutbesi Medyaya Nasıl Yansıdı?” rapor sunumuyla başladı. Raporu hazırlayan İdil Engindeniz, Diyanet’in hutbesinin yazılı basın ve medyada ne gibi tartışmalara yol açtığını aktardı.

Engindeniz, raporun 19 Nisan – 20 Mayıs 2020 medya tarama verilerine dayandığını hatırlatarak şöyle dedi:

“Genelde ağırlıklı gündem konusu olmayan LGBTİ+’larla ilgili iki konunun üst düzey siyasi ve resmi yetkililerin de açıklamalarıyla gündem konusu haline gelmesini gözlemledik. Bu iki konudan biri ücretli bir dizi ve film izleme platformu olan Netflix’te yayınlanmaya başlanan Aşk 101 dizisi, diğeri ise Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın eşcinselliği ve “zina”yı mücadele edilmesi gereken unsurlar olarak gören açıklamaları. Bu konular, gündemin diğer iki baskın konusu olan İstanbul Sözleşmesi ve çoklu baro tartışmaları kapsamında da ele alınmış ve Sözleşme’nin topluma yönelik “tehlikesi” ile baroların “kabul edilemez tutumlarının”, “kontrol edilemezlikleri”nin ispatı olarak kullanılmış.

“Yazıların geneline baktığımızda konunun ağırlıklı olarak, dayanaksız, temelsiz cümlelerle tartışıldığını görüyoruz. Yaratılan bir “düşman” etrafında, ona ve onunla bağlantılı olan ya da olduğu iddia edilen herkese, her şeye yönelik komplo teorileri rahatlıkla dolaşıma sokulabiliyor. Akılcılıktan ziyade anlık, olumsuz, güçlü duygular yaratma amacında bir yayıncılık yapıldığını görüyoruz.”

Engindeniz’in sunumunun ardından katılımcılar, medyadaki LGBTİ+ karşıtlığı ve bununla ilişkili olarak Hükümet’in LGBTİ+’larla ilgili açıklamalarını değerlendirdi.

Rapora ulaşmak için tıklayın.

*Çalıştayın sonuçları önümüzdeki günlerde ayrı bir rapor olarak KaosGL.org’ta yayınlanacak…

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu