Manşet

Konfederasyonlar: 1 Mayıs’ta Taksim’deyiz

H. Merkezi:Yaklaşık bir yıldır devam eden Taksim’i yayalaştırma projesi yaklaşan 1 Mayıs ile beraber daha da tartışılır olmaya başladı. 77 1 Mayıs katliamının ardından Taksim Meydanında işçilerin ve emekçilerin büyüyen öfkesi bu yıl tekrar engellenmek isteniyor.

Bir ayağı 1 Mayıs’ı engelleme çabası olan yayalaştırma projesi devletin elinde ciddi bir manipülasyon aracı olarak kullanılmaktadır. İstanbul Valisi Avni Mutlu’nun 25 Nisan’da valilik binasında yaptığı basın toplantısında Taksim’de yapılacak bir 1 Mayıs’ın hem inşaat alanı açısından “tehlike arz ettiğini” hem de “hukuksuz” olduğunu iddia etmişti.

Konuya ilişkin Türk-İş, DİSK, KESK TTB ve Hak-İş bugün Taksim Hill Otel’de bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Basın toplantısından önce konfederasyonlar ve kurumlar bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya Partizan’ın da bileşeni olduğu HDK, Devrimci 1 Mayıs Platformu ve direnişçi işçiler de katıldı. Toplantıda, Taksim yasağının gerekçesinin fiziki koşullar olmadığı, siyasi bir karar olduğu değerlendirmesi yapıldı. 1 Mayıs’ın Taksim’de gerçekleştirilmesi gerektiği belirtildi ve Taksim’de ısrarcı olunması kararı alındı.

Basın toplantısına geçildiğinde ilk olarak konuşmayı Türk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Nazmi Irgat yaptı. Irgat konuşmasında taşeron çalıştırmanın yaygınlaştırıldığını belirterek, saldırıların boyut kazandığını ve saldırılara karşı işçilerin ve emekçilerin büyüyen öfkesinin 1 Mayıs’a taşınacağı bir süreçten geçildiğini söyledi.

Irgat konuşmasının devamında, “Türk-İş olarak İstanbul Valiliği’ne başvuru yaptık. Türk-İş Başkanı ile İstanbul Valisi görüştü. Her yıl yaptığımız gibi 6 emek konfederasyonu toplantı yaptık. Birlikte 1 Mayıs’ı örgütlemek istedik ama KESK’in ITUC’un çağrıcı olması yönünde önerisi oldu. Memur-Sen ve Kamu-Sen’in birlikte kutlamaya katılmaktan vazgeçtiğini öğrendik. Sonra ise Bakanlığın Taksim’i yasaklaması açıklaması geldi. Taksim Meydanı’nı iki kez inceledik, 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanacağı kanısında karar kıldık. Son olarak Vali ile yaptığımız toplantıda izin verilmeyeceği açıklandı ve başka alanlar açıklandı. Biz bu yayalaştırma projesindeki inşaat alanını da dikkate alarak 1 Mayıs’ın Taksim’de yapılmasının yollarının açılmasını istiyoruz. Umarız anlayışla karşılarlar” dedi.

Irgat’ın ardından KESK Genel Başkanı Lami Özgen söz aldı. Özgen konuşmasında sosyalistler, devrimciler, işçi ve emekçiler olarak 1 Mayıs mücadelesi verdiklerini ve bu sürece kolay gelmediklerini belirtti. “Valilik ile yaptığımız değerlendirmelerde Taksim’e ilişkin bir sorun yoktu, inşaattan kaynaklı bazı kaygılar var. Son anda Valinin tezat bir açıklaması ile yine yasakçı bir zihniyetle işçi ve emekçilere, ezilen kesimlere kapatılmak isteniyor. Alanın fiziki koşulları ortada. Koşullar engel değil. Hukuki koşullar da engel değil. Hükümete sesleniyoruz, önceki yıllardan kalma klasik inatlaşma, ‘ben bilirim, yaparım’ yaklaşımlarından vazgeçin. Hala zaman var. Hükümetin bu yaklaşımı gözden geçirmesini, suni engeli ortadan kaldırmasını istiyoruz. Biz bu ülkenin işçi ve emekçileri olarak 1 Mayıs’ı Taksim alanında kutlamak istiyoruz” diyen Özgen Taksim kararlılıklarını sürdüreceklerini belirtti.

Taksim’in fiziki yapısı 1 Mayıs’a uygun

Toplantıda Taksim Dayanışması adına konuşan Yüksek Mimar Mücella Yapıcı ise Taksim’in fiziki koşullarını değerlendirdi. Yapıcı, konuşmasında Taksim yasağının bir inşaat sorunundan kaynaklanmadığını, sorunun siyasal bir karar sonucu bu evreye geldiğini söyledi. Yapıcı ayrıca 1 Mayıs kutlamalarıyla ilgili teknik açıklamalarla kamuoyunun yanıltıldığını söyledi. Devletin inşaat gerekçesini şu ifadelerle çürüttü. Taksim’de inşaat alanını katmadığımızda dahi 63 bin metrekare bulunuyor. Polisin yaptığı bu hesaba göre 260 bin kişiden fazla emekçiyi barındırıyor. 6 erişim noktası var. Kadıköy Meydanı şu haliyle 14 bin 300 metrekare, 2 erişim noktası var. Çağlayan’a ise 3 erişim noktası var. Taksim bu haliyle bile tüm meydanlardan daha uygun.

Yapıcı’nın ardından İstanbul Valisi Avni Mutlu’nun “Taksim’de kutlanacak bir 1 Mayıs hukusuzdur” ifadesini Avukat Arzu Becerik değerlendirdi. Becerik konuşmasında 2008 1 Mayıs’ına saldırılarla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Türkiye’yi mahkum ettiğini hatırlatarak, yasaklama kararını “bir hakkın kullanımını engelleme” olarak değerlendirdi. Becerik’in ardından DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ITUC Genel Sekreteri Saharan Burrow’un, Taksim’in yasaklanmasına karşı Başbakan Erdoğan’a gönderdiği mektubu okudu.

Çerkezoğlu’nun ardından son konuşmayı DİSK Genel Başkanı Kani Beko yaptı. Beko konuşmasında bugün 1 Mayıs’ı yasaklayanların yarın Sivas ve Çorum anmalarını da yasaklayacaklarını belirtti. Beko’nun ardından basının soruları yanıtlandı. Basın mensupları Taksim’e polis barikatlarının konulduğunu, bunun ne anlama geldiğini sordu. Soruyu cevaplayan KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, barikatların döşenme şeklinden Valiliğin yasakçı inadından vazgeçmediğinin görüldüğünü söyledi. Tombul, “Biz o barikatların yerleri değiştirilerek, 1 Mayıs’ın coşku ile kutlanacağına inanıyoruz” dedi. Toplantıda ayrıca yürüyüş kolları soruldu. Bu konu üzerine en uygun olanın Dolmabahçe- Barboros Bulvarı olduğu, sendikaların ve kurumların bu konu üzerine çalışmalarının kısa zamanda açıklanacağı belirtildi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu