DünyaGüncel

AB İçişleri Bakanları iltica ve göç kurallarını sertleştirdi

Avrupa Birliği (AB) İçişleri Bakanları, Almanya'nın yeşil ışık yakmasının ardından uzun yıllardır tartışılan ortak göç ve iltica kuralları üzerinde anlaşmaya vardı.

Lüksemburg’da dün toplanan AB İçişleri Bakanları, zorlu müzakerelerle geçen bir günün ardından, İtalya ve Yunanistan’ın direnişine rağmen gece yarısına doğru göç politikası reformunun iki temel maddesi üzerinde anlaşmaya vardı.

Anlaşma, üye ülkelerin göçmenleri zorunlu paylaşımını, barındırmayı reddettikleri her göçmen için 20 bin Euro ödemesini öngörüyor. Birliğin sınırlarının güçlendirilmesi ve Dublin yönetmeliğinin yeniden düzenlenmesiyle AB’li bakanlar, 15 ayı bulan sığınma taleplerinin değerlendirme süresini de 6 aya indirme konusunda anlaştı.

Anlaşmanın kabul edilen iki önemli maddesinden birisi, mültecilerin bakımı için üye devletler arasında “zorunlu bir dayanışma mekanizması” kurulmasını öngörüyor. İkinci önemli maddesi ise, sınırlarda belirli göçmenler için iltica başvurularının incelenmesi için hızlandırılmış bir süreç getiriliyor.

Anlaşmaya göre, sığınmacıları kabul etmeyen üye ülkeler her kişi başına, ev sahipliği yapan ülkelere 20 bin euro (yaklaşık 500 bin Türk Lirası) ödeyecek. Söz konusu ödeme, göç yönetimiyle bağlantılı projeleri finanse etmek üzere oluşturulacak bir fon üzerinden ilgili ülkeye aktarılacak. Anlaşma, özellikle iltica hakkı verilme oranı düşük olan ve ‘güvenli’ kabul edilen ülkelerden gelenlerin sığınma başvurularını sınırlarda değerlendirip sonuca bağlamayı hedefliyor.

Sınırlarda bulunan merkezlerde en fazla 12 hafta süreyle tutulacak başvuru sahipleri için hızlandırılmış prosedür uygulanacak ve başvurunun reddedilmesi hâlinde söz konusu kişiler doğrudan sınır dışı edilecek.

İtalya, Yunanistan ve Avusturya’nın ısrarıyla Lüksemburg’daki zirvede başvurusu reddedilen sığınmacıların Tunus ve Arnavutluk’un da aralarında bulunduğu ‘güvenli üçüncü ülke’ kabul edilen ülkelere sınır dışı edilebilmesi karar altına alındı. Ancak yine de ‘güvenli ülke kavramı’ üye ülkelerin kendi değerlendirmelerine bırakıldı.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu