EmekGüncel

TTB ve SES Aile Hekimliği Yönetmeliği’nde yapılan değişikliğe tepki gösterdi

Türk Tabipler Birliği ve SES, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nde yapılan değişikliğe tepki gösterdi.

Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, bugün Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Aile hekimleri ve aile sağlığı merkezi çalışanlarına yapılacak taban ek ödemesi ve teşvik ödemelerini düzenleyen yönetmelik değişikliğine sağlık meslek örgütlerinden ve sağlık emekçileri sendikasından tepki geldi.

Değişikliğe dair açıklamaya yapan SES, “Birincil görevi koruyucu sağlık hizmeti olan ASM’lere de daha fazla muayene yapma baskısı getirecektir. Bu uygulamanın kabul edilebilir yanı yoktur” dedi.

Aile hekimlerine “destek ödemesi” adı altında yeni bir ödeme kalemi getirildiği vurgulanan açıklamada, “Halk sağlığının geliştirilmesi amaçlanarak tavan ücretinin yüzde 42 si oranında ödeme yapılacağı belirtilmiştir. Dolayısıyla kısmi bir iyileştirme yapılmıştır. Ancak ihtar puanında belirtilen hususlar ile ilgili yönetmelikle düzenleme yapılamayacağına dair AYM kararına rağmen, bu ödeme yapılırken ihtar puan cetvelinde belirtilen ihtar puanı alanlara bir aydan üç aya kadar destek ödemesi yapılmayacağı hükmü getirilerek adeta bir fiile iki ceza mantığı işletilmiştir. Bu durum yargıya taşınacaktır” denildi.

Ek ödemede olduğu gibi daha fazla çalışma karşılığı ilave ücret getirildiği hatırlatılan açıklamada, “Günlük muayene sayısının 40’ın üzerine çıkması halinde tavan ücretin yüzde 10’u ile yüzde 42’si arasında teşvik ödemesi getirilmektedir. Böylece ne kadar çok hasta muayene edilirse o kadar çok ücret anlayışı getirilerek koruyucu sağlık hizmetlerinin yerine getirilmesinde zaman sorunu yaratmış olacaktır. Bu durum halk sağlığının geliştirilmesi anlayışına ve yönetmeliğin amacıyla da tezat oluşturduğu gibi birincil görevi koruyucu sağlık hizmeti olan ASM’lere de daha fazla muayene yapma baskısı getirecektir. Aile hekimliklerinde gelirler biraz artsın diye muayene edilecek kişi sayısı 61 veya 76 hasta üstüne çıkarılmaya çalışacak ve mesai saatlerinin de uzamasına neden olacaktır. Bu durum sağlık hizmetlerinin niteliğini düşüreceği gibi kölelik koşullarında çalışmayı arttıracaktır. Halkın ve sağlık emekçilerinin sağlığını hiçe sayan bu uygulamanın kabul edilebilir yanı yoktur” diye belirtildi.

TTB: Sağlık Bakanlığı yine şaşırtmadı

TTB’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada ise, “Sağlık Bakanlığı, yeni Aile Hekimliği Yönetmeliği’nde de hiç şaşırtmadı. Hastalarımıza zaman ayırmamızı istemeyen, performans ile ‘daha çok hasta’ dayatmasını körükleyen, özlük haklarımızı iyileştirmeyen düzenlemeler ne hekimler ne sağlık çalışanları ne de toplum yararınadır” denildi.

Ankara Tabip Odası’nın sosyal medya hesabında yapılan açıklamada ise şunlar kaydedildi:

“Ceza puanlarıyla güvencesiz çalışma ortamını dayatan, birinci basamak sağlık hizmetlerini poliklinik hizmetlerine indirgeyen, aile hekimini bir hastasına ortalama 6 dakika vakit ayırmak zorunda bırakan, sağlık emekçileri arasındaki çalışma barışını bozan ceza yönetmeliği eki mahiyetindeki bu düzenlemeyi kabul etmiyoruz. Hastalarımıza yeterli zaman ayıracağımız koruyucu hekimliği önceleyen bir sağlık sistemini savunuyoruz.”

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu